preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pokupsko

 > Naslovnica
Vijesti

Svjetski dan borbe protiv pušenja-31.svibanj

Autor: Štefica Facko Vrban, 31. 5. 2020.

U sklopu međunarodnog istraživanja „Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi 2009./2010.” (The Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) 2009./2010.) u Hrvatskoj je provedeno istraživanje u kojem su ispitana 6262 učenika u dobi od 11 do 15 godina. Među jedanaestogodišnjacima nema osobitog zanimanja za pušenje, ali je zabrinjavajuće to što je čak 64 % učenika u dobi do 15 godina probalo cigaretu.

Adolescencija je razdoblje odrastanja, prelaženja iz djetinjstva u svijet odraslih. Za mnoge adolescente i njihove roditelje taj prijelaz nije jednostavan i lagan. To je razdoblje intenzivnih promjena u raspoloženju, sukoba s okolinom, ispitivanja granica, buntovništva, suprotstavljanja autoritetima i raznih eksperimentiranja.

Ako počnu pušiti u ranoj adolescenciji, veća je opasnost da će nastaviti pušiti i u odrasloj dobi, a neka djeca postanu ovisna o cigareti već i prije punoljetnosti. Kao dodatna opasnost navodi se i utjecaj roditelja jer mnogo češće puše djeca čiji su roditelji pušači.

Roditelji bi trebali biti dobar primjer svojoj djeci, njegovati iskren odnos s njima, razviti privrženost i povjerenje. Trebali bi znati s kakvim se izazovima susreću njihova djeca te im pozitivnim primjerima pomoći u odrastanju. Vrlo je važno da roditelji prate razvoj svojega djeteta te da navrijeme uoče opasnosti i nastoje mu pomoći u njihovu prevladavanju. Ako nemaju razvijeno samopouzdanje, mladi ljudi pod pritiskom velikih zahtjeva i očekivanja odraslih lako mogu posumnjati u vlastite vrijednosti. Nedorasli suočavanju s kakvim ozbiljnijim problemom, potrebu za dokazivanjem zadovoljavaju u krugu vršnjaka sklonih asocijalnom ponašanju, a najčešće najprije posežu za cigaretom.

Poželjno je da roditelji navrijeme pouče svoju djecu kako se oduprijeti pritisku vršnjaka. Prije nego što se mlada osoba navikne na pušenje, roditelji bi trebali uočiti promjene u njezinu ponašanju te joj pomoći razgovorom, podrškom i postavljanjem pravila. Time mogu spriječiti ovisnost svojeg djeteta o pušenju. Ako su roditelji pušači, ne bi smjeli pušiti pred djetetom i ostavljati cigarete njemu nadohvat.

Pušenje je često povezano s drugim rizičnim oblicima ponašanja kao što su konzumacija alkohola, uzimanje droga i delinkvencija.

Učenici OŠ Pokupsko na satu u sklopu preventivnih programa uče o štetnosti duhanskog dima i promicanju vrijednosti zdravog stila života.

IZVOR: preuredila pedagoginja Anita Beganović,

            preuzeto sa stranica Školski portal školska knjiga i HZJZ

 


Priloženi dokumenti:
hzjz-PUSENJE_(1).pdf (368.24 KB)


Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Korisni linkovi

Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Pokupsko / Pokupsko bb, HR-10414 Pokupsko / www.os-pokupsko.skole.hr / ured@os-pokupsko.skole.hr
preskoči na navigaciju