2019-05-31 11:43:45

31.svibnja -SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Pušenje je veliki javnozdravstveni problem, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Cilj obilježavanja Svjetskog dana nepušenja je podizanje društvene svijesti o štetnosti pušenja te da pojedinac razmisli što može napraviti za sebe i svoje bližnje, spriječiti bolest i podići kvalitetu života.

Prema posljednjim procjenama u Hrvatskoj, svaka četvrta osoba starija od 15 godina puši, a od posljedica pušenja godišnje umre više od 10 tisuća osoba. Čak 76% mladih u dobi od 13 do 15 godina probalo je cigaretu, a oko 10% posto je nastavilo pušiti svakodnevno.

U našem društvu pušenje je još uvijek prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću, kao ona o drogama ili alkoholu. Pušenje svake godine u svijetu ubija približno šest milijuna ljudi, među njima, više od 600.000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja, a od toga je 175.000 djece.

Učenici OŠ Pokupsko u okviru zdravstvenog odgoja i kroz različite radionice stječu znanja u borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života .

Postoji i program Škole nepušenja kojeg provode stručnjaci Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda. Škola nepušenja temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Škola se provodi kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u  Zagrebu.

Izvor: pedagoginja Anita Beganović


Osnovna škola Pokupsko