2020-04-17 10:51:20

Mjesec dana nastave na daljinu

Prošlo je mjesec dana kako smo počeli s nastavom na daljinu. Dobili smo povratne informacije od učenika, roditelja, učitelja. Održali smo sjednicu učiteljskog vijeća na kojoj smo napravili analizu onoga što je bilo dobro, a gdje smo imali problema.

Većina učenika redovito izvršava svoje obaveze, nekima je ovakav oblik nastave izazov. Ponekad im se čini da ima previše zadataka i gradiva. Pozitivno smatraju to što su povećali svoje digitalne kompetencije. Ima situacija kada se pojavljuju problemi s kvalitetom internetskih veza, ali učitelji imaju razumijevanja za takve okolnosti.  Primijetili smo da su aktivni učenici koji su tijekom realne nastave bili vrlo samozatajni. Jedan manji broj učenika ne izvršava zadane aktivnosti, zato ih pozivam da ozbiljno shvate potrebu uključivanja u nastavu jer nastava nije pitanje odabira, već obaveza.

Roditelji su se odlično snašli u novim okolnostima. Učiteljice posebno naglašavaju dobru suradnju s roditeljima u razrednoj nastavi. Roditelji također potvrđuju da su i sami mnogo toga naučili, da su postali spretniji u primjeni informatičkog znanja.U obiteljima gdje ima više djece, roditelji moraju izdvojiti velik dio radnog dana za rad s učenicima.

Učitelji u ovim okolnostima više međusobno surađuju jer razmjenjuju iskustva i pomažu si u rješavanju problema. I učitelji naglašavaju da su stekli nova znanja o korištenju digitalnih sadržaja i alata. Ovakav oblik rada iziskuje daleko više pripremanja i vremena za realizaciju.

Ovo je kratki sažetak nastave na daljinu. Hvala svim učenicima, učiteljima, stručnim suradnicama, roditeljima što su svojim trudom i angažmanom pridonijeli kvaliteti nastave!  

Nadamo se da će se ove okolnosti uskoro izmijeniti i da ćemo se naći u našoj školi!

Štefica Facko Vrban, ravnateljica


Osnovna škola Pokupsko