2020-04-22 07:29:32

Dan planeta Zemlje, 50. obljetnica

Dan planeta Zemlje obilježava se 22.travnja u gotovo svim zemljama svijeta. Prvi put je obilježen 1970. godine u SAD-u. Nakon izljeva nafte u kalifornijskom zaljevu, američki senator Gaylord Nelson ostao je razočaran s posljedicama koje su iza tog događaja ostale. Zatražio je od parlamenta da se 22.travanj proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje obilježava od 1990. godine.

Ovogodišnja tema su klimatske promjene i akcije koje bi se trebale provoditi kako bi klimatske promjene što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo. Klimatske promjene osjećamo u svim dijelovima svijeta. Tope se ledenjaci, raste razina mora, dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta (velike kiše, toplinski valovi, suše). Sve to utječe na biljni i životinjski svijet koji se teško prilagođava, a nekim vrstama prijeti i izumiranje.

Mi možemo pomoći planetu Zemlji na način da: odvajamo otpad, pažljivo trošimo vodu, gasimo svijetla koja nam nisu potrebna, ne bacamo smeće u prirodu, ne koristimo plastičnu ambalažu, račune plaćamo putem interneta, koristimo baterije koje se mogu puniti, manje se vozimo automobilom a više biciklom...

Pročitajte misao dana!

U prilogu možete pogledati radove naših učenika 2. i 4. razreda koji su nastali uz obilježavanje Dana planete Zemlje.

 


Osnovna škola Pokupsko