2018-10-11 17:28:00 Dani zahvalnosti za plodove zemlje uz džem od dunja Nastavljamo s obilježavanjem Dana zahvalnosti za plodove zemlje u slasnom ozračju. Prošli tjedan pobrali smo školske dunje, a u četvrtak, 11.10., pod okriljem učeničke zadruge i pod vodstvom prof. Marija Ožakovića, uz malo pomoći učiteljice Jasminke, tete kuharice, domara i teta spremačica, skuhali odličan džem. Jedva čekamo idući tjedan da nam učitelj Marijo speče palačinke punjene voćnom slasticom. Spomenimo i to da su nam u donaciji dunja pripomogle i naša teta Branka, računovotkinja i teta Zorica, članica Udruge žena Pokupsko. Njima se srdačno zahvaljujemo i pozivamo na druženje uz palačinke u našu, ovih dana, „321 kuhaj“ školu. A evo i recepta. DŽEM OD DUNJA 2 kg dunja (kada se očiste 1,5 kg) 500 g šećera 50 ml vode sok od 2 limuna
Priprava Dunje očistiti, ostaviti im koru i dobro oprati. Isjeckati na kockice, dodati šećer i kuhati u vodi (i one same puste dosta vode). Kada omekšaju ispasirati ih (ako ostanu veći komadi) i vratiti još malo da se kuhaju. Čim se zgusne masa i ispari voda, vrući džem staviti u vruće tegle (koje smo prethodno stavili u štednjak na 100 stupnjeva, oko pola sata) i dobro zatvoriti tegle. Od ove količine ispadnu dvije tegle. Dobar tek! Izvor: Marijo Ožaković |
Osnovna škola Pokupsko |