2018-10-11 17:28:00

Dani zahvalnosti za plodove zemlje uz džem od dunja

Nastavljamo s obilježavanjem Dana zahvalnosti za plodove zemlje u slasnom ozračju. Prošli tjedan pobrali smo školske dunje, a u četvrtak, 11.10., pod okriljem učeničke zadruge i pod vodstvom prof. Marija Ožakovića, uz malo pomoći učiteljice Jasminke, tete kuharice, domara i teta spremačica, skuhali odličan džem. Jedva čekamo idući tjedan da nam učitelj Marijo speče palačinke punjene voćnom slasticom. Spomenimo i to da su nam u donaciji dunja pripomogle i naša teta Branka, računovotkinja i teta Zorica, članica Udruge žena Pokupsko. Njima se srdačno zahvaljujemo i pozivamo na druženje uz palačinke u našu, ovih dana, „321 kuhaj“ školu. A evo i recepta.

DŽEM OD DUNJA

2 kg dunja (kada se očiste 1,5 kg)

500 g šećera

50 ml vode

sok od 2 limuna

 

Priprava

Dunje očistiti, ostaviti im koru i dobro oprati. Isjeckati na kockice, dodati šećer i kuhati u vodi (i one same puste dosta vode).

Kada omekšaju ispasirati ih (ako ostanu veći komadi)  i vratiti još malo da se kuhaju. Čim se zgusne masa i ispari voda, vrući džem staviti u vruće tegle (koje smo prethodno stavili u štednjak  na 100 stupnjeva, oko pola sata) i dobro zatvoriti tegle.

Od ove količine ispadnu dvije tegle.

Dobar tek!

Izvor: Marijo Ožaković


Osnovna škola Pokupsko